Over Astra


Wat is Astra?

SES Astra gevestigd in Luxemburg, is eigenaar en beheerder van Astra, het belangrijkste satellietsysteem van Europa voor de verspreiding van televisie, radio en breedbanddiensten naar diverse Europese markten,waaronder Vlaanderen. Inmiddels ontvangen meer dan 143 miljoen Europese huishoudens programma’s en diensten via de Astra-satellieten die zich op een hoogte van ongeveer 36.000 kilometer boven de aarde bevinden.

Vanuit het ‘Satellite Control Centre’ in Luxemburg worden de satellieten bestuurd en gecontroleerd. Astra is eigendom van SES, het grootste satellietbedrijf ter wereld. De Astra-vloot bestaat momenteel uit 16 satellieten, verspreid over vijf satellietposities: 19.2° Oost, 23.5° Oost, 28.2° Oost, 31.5° Oost en 5° Oost.

Een overzicht van de zenders die via deze satellietposities te ontvangen zijn, vindt u in ons online zenderoverzicht.

Waarom satelliet?

Tegelijk met de opmars van blu-ray spelers en HD-televisies, neemt de behoefte aan haarscherp beeld- en geluidskwaliteit sterk toe. De Astra-satellieten bieden deze kwaliteit. Meer dan 400 digitale televisie- en radiokanalen, waaronder ook alle Nederlandse landelijke zenders en de meeste regionale omroepen. Ook biedt Astra breedband internet en een snel toenemend aantal zenders in HD-kwaliteit. Meer informatie over de ontvangst van HD-kanalen via de Astra-satellieten.

Waarom Astra?

Wat biedt Astra haar kijkers en klanten?

  • Groot en gevarieerd aanbod: meer dan 400 televisie- en radiokanalen, digitaal en HD, waaronder alle landelijke zenders, regionale omroepen en tientallen vrij te ontvangen internationale zenders;
  • Expansiemogelijkheden: volop ruimte voor verdere groei van het (HD) aanbod via Astra 23.5 Oost;
  • Pan-Europese ‘footprint’, ofwel: waar u ook bent in Europa: Astra is altijd en overal te ontvangen;
  • Zeer groot bereik: meer dan 122 miljoen satelliet- en kabelhuishoudens in Europa; waaronder ruim 10 miljoen huishoudens in de Benelux;
  • ‘Last-mile’: breedband internet voor (buiten)gebieden waar de aanleg ‘vaste’ infrastructuren niet rendabel is;
  • ‘Technical excellence’: een signaalbeschikbaarheid van 99,99%, ofwel een wereldrecord in technische dienstverlening;
  • Continue en professionele support: volop ondersteuning van ervaren experts op het gebied van techniek, marketing, PR, product- en business development. Zowel vanuit het Astra-hoofdkantoor in Luxemburg als vanuit het kantoor in München.